Studiul si rezultatele acestuia au fost prezentate in premiera mondiala in prestigiosul Journal of Psichosomatic Medicine, de catre Joshua Grant, doctorand in fiziologie la Universitatea din Montreal si colegul sau, profesorul Pierre Rainiville.
Cercetatorii au recrutat un numar de 13 practicanti ai meditatiei Zen, fiecare avand o experienta de minimum 1000 ore de meditatie. In contrast, au fost selectati alti 13 subiecti care nu avusesera in prealabil nici o legatura cu tehnicile si metodologiile meditatiei Zen.
Cei 26 de voluntari au fost supusi unor teste de masurare a durerii, constand in aplicarea unei farfurii metalice incinse pe suprafata gambelor. Cercetatorii masurau in paralel temperatura la care subiectii manifestau durere. In timp ce oamenii obisnuiti reclamau durere la contactul fizic cu placile incinse la temeratura de 48 grade Celsius, practicantii Zen au manifestat perimele semne de durere abia cand temperatura placilor atinsese deja 50 grade Celsius.
“Cu toate ca o diferenta de 2 grade nu pare impresionanta la prima vedere, avem de a face de fapt cu o diferenta uriasa in termeni durerii termice” declara Joshua Grant.
“In timpul meditatiei, practicantii isi reduc treptat durerea resimtita prin intermediul ratei respiratiei involuntare care devine din ce in ce mai lenta. Practic, un om care mediteaza respira de 12 pe minut, comparativ cu unul care nu mediteaza si respira de 15 ori in acelasi interval de timp. De fapt, si practicantul Zen simte durerea, dar o trateaza in alt mod” explica Myokoko, un calugar Zen din cadrul Centrului Zen din Abbes aflat in orasul Maine, Montreal.
Sursa : BBC News
;